AGAR-AGAR PELANGI
Resepi asal : rozzan.blogspot.com
Bahan A
20 gm serbuk agar-agar
340 gm gula pasir
1725 ml air
6-8 helai daun pandan
Bahan B
20 gm serbuk agar-agar
340 gm gula pasir
1725 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)- saya gunakan 1 liter santan KARA + 725 ml air) - ni kes mls nak perah lerr..1 sudu teh garam
Bahan C
Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan anda
Cara-Cara:
1. Masak Bahan A sehingga mendidih.
2. Masak pula Bahan B
sehingga mendidih.
3. Tuang ke dalam loyang sebanyak
230 ml agar-agar santan (Bahan B).
4. Tunggu sebentar sehingga ia
hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 230 ml agar-agar jarang (Bahan
A).
5. Biarkan sehingga hampir keras,
lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setitis dua pewarna
pilihan anda.
6. Ulangi melapis sehingga
agar-agarnya habis digunakan, Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada
di atas api yg kecil, supaya ia sentiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn
pewarna.
7. Setelah selesai melapisnya,
tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan
dalam keadaan dingin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan